De Amerikaanse durfinvesteerder Rob Frasca heeft veel verschillende dingen gedaan in z’n leven: van gevechtspiloot tijdens de eerste Golfoorlog tot ondernemer tijdens de ‘dotcom boom’ van de jaren 1990.

“Wij zorgden ervoor dat Amerikaanse beurbroker Charles Schwab online kwam”, schept Frasca graag op. “Net zoals we dat daarna voor zo’n honderd andere banken deden.”

Frasca was altijd al een ’techie’. Dus toen het internet opkwam, voorzag hij al de implicaties voor financiële dienstverlening die afhankelijk is van data. Hij zette het bedrijf Galt Technologies op en verkocht dat in 1995 aan softwarebedrijf Intuit. Daarna richtte Frasca twee startups op die hij verkocht aan respectievelijk zoekmachine Lycos en databedrijf Nielsen.

Van internetbubbel naar blockchain

Vandaag de dag is Frasca partner bij investeringsmaatschappij Cosimo Ventures, die zich specialiseert in blockchain startups. “Ik geloof dat blockchain wat betreft waardecreatie de belangrijkste ontwikkeling is van dit moment”, vertelt hij. “Nog groter dan het internet.”

Volgens Frasca moet je blockchain zien als een gedecentraliseerde vertrouwenslaag. De technologie achter de bitcoin en andere cryptomunten is gebaseerd op een digitaal logboek, waarbij de verificatie van transacties plaatsvindt op basis van een netwerk van computers, zonder dat daar een intermediair aan te pas komt zoals een bank of broker.

Het internet decentraliseerde verschillende vormen van informatie via onder meer e-mail, videobellen en e-commerce. Maar iets dat nog altijd gecentraliseerd is, betreft het vertrouwen dat een transactie (de ruil van een product of dienst voor geld) eerlijk verloopt. Daarom lopen transacties voor goederen en diensten nog steeds via organisaties als banken of een bedrijf als Amazon, zegt hij.

Blockchaintechnologie verwijdert de tussenpersoon voor diensten. "Wij denken dat dit hetgeen is waar het internet al twintig jaar naar op zoek is."

Wat maakt een cryptoplatform de moeite waard?

De investeringsfirma van Frasca beheeft een fonds genaamd CosimoX. Hierin zitten verschillende beginnende blockchainstartups waar het bedrijf in gelooft. Tot eind september belegde de firma hier bijna 12 miljoen dollar.

Het doel van Frasca is om zo vroeg en lang mogelijk in deze projecten te beleggen, zodat de verhandelbaarheid van de tokens die bij een cryptoplatform horen, snel toeneemt en Cosimo aan het einde van de rit profiteert van de investering.

Natuurlijk brengen vroege participaties in blockchainprojecten veel risico's mee, beaamt Frasca. De sector heeft te maken met hypes, mislukkingen en zelfs zwendel of fraude.

Daarom bekijkt Frasca zes factoren bij nieuwe cryptofora en bepaalt aan de hand daarvan of het waard is om erin te investeren. Dit zijn: de omvang van het netwerk; hoe snel dit groeit; het team achter het project; het enthousiasme over het project; de functionaliteiten van de blockchaintoepassing; en wie er nog meer in investeert.

Deze 4 cryptoprojecten vallen op  

Op dit moment is Casper Labs (CSPR) één van de favoriete cryptoprojecten in het fonds van Frasca. Dit is een zogenoemd 'layer-1' en 'proof-of-stake'-platform. Het eerste begrip duidt op het basisnetwerk van een blockchain en proof-of-stake verwijst naar een verificatiemethode bij het goedkeuren van transacties, waarbij gebruik wordt gemaakt van het ter beschikking stellen van een bepaalde hoeveelheid tokens van een cryptomunt.

Het project biedt volgens Frasca dezelfde oplossingen als Ethereum, alleen is het veel sneller. Aangezien het platform nieuwer is, is er volgens de belegger meer potentie om te groeien in vergelijking met andere 'layer 1'-concurrenten.

Volgens Cointelegraph brak de introductie van de tokens van Casper Labs het record voor aanmeldingen op Coinlist. Hier kan gehandeld worden in cryptovaluta die nog niet op andere beurzen te vinden zijn.

Hedera (HBAR) is een ander favoriet project van Frasca. Dit maakt geen gebruik van klassieke blockchaintechnologie, maar van een vergelijkbaar alternatief: een hashgraph. Deze technologie legt ook transacties vast op een digitaal grootboek, maar is sneller, veiliger en goedkoper. Als er een transactie plaatsvindt op het netwerk van een hashgraph dan communiceren alle nodes (de computers die deelnemen aan het verificatieproces) met elkaar. Hierdoor wordt de transactie met honderd procent zekerheid, en binnen een paar seconden, vastgelegd.

Het feit dat Hedera een fonds van miljarden dollars heeft gelanceerd om de adoptie van de technologie te bevorderen, is volgens Frasca een belangrijke impuls voor ondernemers om het te gaan gebruiken. Bovendien benoemde de non-profit Blockchain for Climate Foundation Hedera tot een van de meest milieuvriendelijke alternatieven voor de bitcoin.

Een derde project waar Frasca in gelooft is het Nederlandse Dusk Network (DUSK). Deze startup richt zich op hoofdzakelijk op financiële applicaties met de nadruk op veiligheid en privacy. Dusk wil bijvoorbeeld een infrastructuur bouwen om de handel in effecten volledig via de blockchain te laten plaatsvinden.

"Dit project is ontworpen om volledig om privacy en veiligheid op de blockchain te beschermen", legt Frasca. "En er zijn een heleboel situaties waarin ik vertrouwelijke smart contracts of een vertrouwelijke token wil kunnen gebruiken. DUSK kan bijvoorbeeld in beginsel een basisfunctionaliteit bieden voor de uitwisseling van vertrouwelijke medische dossiers."

Als laatste noemt Frasca Ndau (NDAU) als interessant cryptoproject om in te beleggen. Hoewel het niet erg bekend is, kan het volgens de investeerder "coole dingen" doen. NDAU is ontworpen voor waarde-opslag. Het kan ook tokens voor langere tijd vastzetten om rente te genereren, legt Frasca uit. Hierdoor werkt NDAU echt als een valuta.

Daarnaast is NDAU een adaptieve cryptovaluta, vertelt Frasca: "Dit betekent dat het aantal tokens in omloop zich aanpast aan de vraag en het aanbod op de markt. Dat heeft een stabiliserend effect."

LEES OOK: Wat is een hardware wallet voor cryptovaluta en hoe gebruik je die?